ТНПУ у спільноті експертів формує політику цифровізації суспільства

06 травня 2024

Днями в м. Київ відбулось друге засідання Експертно-консультаційного комітету з цифрових технологій в освіті, який створений при Міністерстві освіти та науки України. У роботі комітету взяла участь член комітету, доцент кафедри інформатики та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка  Барна Ольга Василівна.

Комітет створений за ініціативи соціального проекту «IT-школяр» та  його склад затверджений наказом Міністерства освіти і науки освіти України від 22.05.2018 № 516. За період роботи комітету учасники проаналізували нормативно-правові акти щодо впровадження IT в освіту і розробили пропозиції до 8 документів, у тому числі до Концепції розвитку педагогічної освіти, до Закону про повну загальну середню освіту, рекомендації щодо питання кібербезпеки в системі підготовки та підвищення кваліфікації вчителів інформатики, пропозиції до Координаційної ради з питань розвитку цифрової економіки та суспільства України при Кабінеті Міністрів України тощо. «Ми дивилися на всі ці документи через призму IT: чи врахована галузь взагалі яким чином це зроблено. Залучали широке коло експертів і не тільки нашого комітету, бо за кожним стоїть велика кількість професійних спільнот — IT-компанії, вчительська, наукова спільнота. Комітет взяв на себе місію координації і зовнішньої експертизи, бо наша мета не просто налаштувати процеси, а отримати результати», — повідомила голова комітету Тетяна Нанаєва.

Учасники засідання обговорили стратегічний план діяльності комітету, перші результати пілотування Нової української школи, стандарти цифрової компетентності учнів і вчителів інформатики, ініціативи в галузі запровадження державної цифрової політики загалом.

У другому засіданні комітету також взяли участь запрошені експерти — представники МОН України, представники Українського центру оцінювання якості освіти, Інституту модернізації змісту освіти, громадської організації «Українська Академія кібербезпеки», компанії GlobalLogic та інші.
                     

Засідання Експертно-консультаційного комітету з цифрових

технологій в освіті

Доцент Барна О.В. під час роботи комітету

Для проведення засідання члени комітету напрацювали цілий ряд документів та пропозицій

Пропозиції членів комітету обговорюються та приймаються відкритим голосуванням